Kategóriák
Edzés Gondolatok

FTP: miért ne ez legyen a fő tényező az edzésedben?


De minek?Itt is elsősorban egy komoly félreértés van a háttérben. Az első kérdésnek nem annak kéne lennie, hogy egyáltalán mi a célunk, és mire edzünk? 200 méteres sprintre? 1 órás cyclocrossra, vagy 1 órás időfutamra? Rövidtávú maratonra, középtávúra, esetleg országúti versenyre? Nagyon nem mindegy igazából. A felsorolt esetekből kettőnél fontos az FTP, az egy órás időfutamnál, és a rövidtávú maratonnál.. De miért is?

Az FTP-t 90%-ban a 20 percces teszttel szokták mérni. Az a watt érték, amit 20 percig el tudsz hajtani, és ennek a 95%-a lesz a te FTP-d. Magyarul, ha 200 wattot hajtasz 20 percig, akkor 190 wattos FTP-d lesz. Máris, az első, és egyben legfontosabb hiba ebben a számításban, hogy egy dolgot nem vesz figyelembe, az aerob kapacitást, azaz állóképességet. Egy jól edzett embernél az 5% valóban jó érték lehet, de egy edzetlennél ez az eltérés akár 10-15% is lehet.

Tényleg sokakat megnéznék, ahogy a 20 perces tesztet a valós egy órára kitolják, milyen teljesítménycsökkenést mutatnának. A második fontos tényező a tesztnél, hogy 20 perc folyamatos tekerésről van szó, míg a legtöbb szakágban nem ennyire egyértelműen beosztható egy verseny. Ahol számít ez igazán, azok a triatlon versenyek, az időfutamok, és a maraton, és országúti versenyek közül azok, ahol vannak hosszabb emelkedők. Ezeknél fontos a pacing, azaz egyenletes tekerés, hogy a teljesítményben minél kisebb legyen a kilengés. Ezzel szemben hiába egy órás egy cyclocross verseny, a sok kigyorsítás és kanyar miatt ott általában magasabb lesz az átlag pulzus, viszont a pálya függvényében alacsonyabb és magasabb is lehet a normalized power.

Az FTP az EB zóna fele, és a Vo2max zóna között helyezkedik el. Nagyjából ez az a tartomány, ahol a szervezet még pont annyi tejsavat képest eltakarítani a szervezetből, mint amennyi termelődik. Ha ez az intenzitás fölé megyünk, akkor azt hívják savasodásnak. Minél nagyobb ennek a mértéke, annál jobban elkezdenek égni az izmok, végül szétesik, vagy megáll a mozgás. Ilyen egy 20 másodperces, maximális erőbedobású sprint, ahol az utolsó 10 másodperc már kínkeserves szenvedés.

És itt jön a trükk, hogy ez az energianyerési folyamatok közül csak egy. Nem ad pontos visszajelzést arról, hogy az állóképességed milyen állapotban van, és arra sem, hogy milyen a szervezeted laktáttűrő képessége. Mi van akkor, ha neked világi jó FTP-d van, de a versenyen van egy darab nagyon meredek emelkedő, ami csak kettő perces, de azon egy nálad kisebb FTP-vel rendelkező, de a savat jobban bíró versenyző felrántja a sort? Ha vele egy tempóban akarsz felmenni, valószínüleg hamar lesavasodsz, megáll a lábad, belassuls és lehagy. Kihasználta a képességei álltal nyújtott előnyt.

A kerékpározás tehát a képességfejlesztésről szól, ahol fontos:
– alapállóképesség
– erőállóképesség
– laktát tolerancia
– maximális oxigénfelvevő képesség
– gyorsaság

Úgy gondolom, hogy az öt fő képességet csak egyetlen szám alapján fejleszteni nem helyénvaló. Nem csak az a fontos, hogy mennyi az ember FTP-je, rengeteg más adottságot is figyelembe kell venni, ha tervez az ember. Mit ér egy 20 perces teszt virtuális száma, ha egy 3 órás maratonon a felétől csak a szenvedés megy?Nektek mi a véleményetek erről? Írjátok meg, miben versenyeztek, mik a fő szempontjaitok, és mi alapján edzetek!Ha kíváncsi vagy a képességeidre, küldj üzenetet, és elmondom a lehetőségeket!

Ha pedig edzéstervezés érdekel, szeretnél edző segítségével készülni:
http://ride4life.hu/edzestervezes.html

1 hozzászólás a(z) “FTP: miért ne ez legyen a fő tényező az edzésedben?” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük