Kategóriák
Edzés

Hogyan tudom meg, ha valami bajom van?

Ez a kis szösszenet nem a koronavírusról fog szólni, bármilyen betegség esetén hasonlóak lehetnek a tünetek. Megpróbálom összefoglalni, mik azok a tünetek és adatok, amikre érdemes odafigyelni!A legfontosabb, a pulzus

Elég sok mindenre lehet belőle következtetni. Az ébredési pulzus és HRV mérés, ha rendszeres, remek visszacsatolást ad az ember pillanatnyi állapotáról. Erre az EliteHRV nevű alkalmazást használjuk, ami ingyenes telefonokra. (https://elitehrv.com/) Legalább másfél-két hétnyi adatnak kell lennie, hogy a trendekből megfelelő következtetéseket tudjunk levonni. Mindenkinek van egy ideális ébredési pulzusa, és egy ideális HRV-je.

“Mi a szívfrekvencia-variabilitás és mi a jelentősége? A szívfrekvencia-variabilitás az autonóm (vagy ahogy régen tanultuk, vegetatív) idegrendszer szimpatikus, illetve paraszimpatikus aktivitásának indikátora, a szív- és érrendszer alkalmazkodóképességéről ad pontos képet. A szívműködés az aktuális szükségletnek megfelelően minden pillanatban lassul vagy gyorsul annak megfelelően, hogy mennyi vért szükséges körülkeringetnie az érrendszerben. Számos élettani folyamat szabályozza a működését, de a közvetlen vezérlést a vegetatív idegrendszer végzi. A szimpatikus idegi ingerek gyorsítják, a paraszimpatikus beidegzés ezzel szemben lassítja a szív munkáját.” Részletek innen

Ha az ideálisnál 8-10 ütéssel magasabb pulzussal kelünk, akkor fáradtak, ha pedig a HRV alacsonyabb, akkor stresszesek. Ha sokáig fennáll az ideálishoz képest ez az állapot, akkor kezdhetünk gyanakodni, hogy valami baj van. Példa, ha 54-es ébredési pulzus helyett hetekig 65-70-el kel fel valami, akkor ideje lenne egy több napos, akár egy hetes pihenőt is beiktatni. Ha a HRV hosszú távon alacsonyabb, mint ami az ideális lenne, akkor pedig ideje lenne az életmódon változtatni, többet aludni például.

OKÉ, de hogy jön ez a betegségekhez meg az edzéshez?
A tested mindig ad visszajelzést arról, ha valami nem stimmel. Ezt az edzés közben a pulzusodon keresztül a legkönnyebb észrevenni. Ha alig rugdosod magadat, a pulzusod meg nem akar felmenni a megszokottra, és még az alapozó tempó zónáját is nehéz tartani, két dolog lehetséges. Vagy teljesen leürültek a szénhidrát raktáraid, vagy nagyon fáradt vagy. Mind a két esetben a legjobb döntés, hogy hazafelé fordulsz, és pihensz egyet. Ha már több napja nem akar felmenni a pulzusod, azaz nem követi le a leadott teljesítményt (nem reszponzív), akkor jóeséllyel egy betegséggel nézel szembe éppen. Amikor a pulzusod jóval magasabb, mint kéne, ott már nehezebb a dolog. Lehet vashiánytól, lehet az intenzív edzésektől csökkent le a vér oxigénszállító képessége, lehet betegségtől, lehet melegtől, koffeintől, kiszáradástól. Figyelned kell a tested jelzéseit. Ha csak a pulzusod magasabb, de amúgy teljesen jól érzed magad, akkor lehet hogy kevesett ittál, és akkor is csak kávét például. De ha a pulzusod is magas, és a szokásoshoz képest lassabb is vagy, és nehezebben megy, akkor szintén menj haza inkább pihenni egyet. Ha bármelyik közül hosszabb ideig fennáll egy tünet, érdemes kivizsgáltatni magad, egy vérvétel több problémára is választ adhat.

Wattmérősöknek: Mi az az IF és EF?

Azoknál, akik wattmérővel edzenek, a pulzustartomány, és a wattartományok közé mindig lehet egy arányosságot tenni. Az IF az a maximális teljesítmény, amit 1 órán keresztül tudunk tartani. Legyen ez az egyszerűség kedvéért 300 watt. Ehhez képest vannak meg wattban a zónáink, és tudjuk, mit mennyi ideig bírunk. 0.6-0.7 IF-es tekerés alapállóképesség. Mondjuk, hogy 180-210 wattig. Persze állóképességet pulzusra edzünk, de a jobb érthetőség kedvéért írtam le így a példát. Az EF ehhez az intenzitáshoz tartozó pulzus arányszáma. Tehát 200 watton 150-es pulzus, az 1.33-as Effiency-nek felel meg. Az EF értékből következtethetünk arra is, hogyan alakul az alapozásunk, mennyit fejlődünk hónapról hónapra (egyre magasabb lesz a szám), illetve elsőnek ezen látjuk trendsz szerűen, ha valami baj van. Akkor a megszokott EF érték hírtelen erősen beesik.

És hol van a mágia?Amikor ezeket az adatokat mind egymás mellé rakjuk. Átfedésben látszik az elvégzett edzésmunka, az intenzitása (IF), a takarékossága (EF), és ezekből hosszútávú trendeket látunk.

Példa egy kezdődő betegségre:
több heti, nagyobb volumenű edzés után egyszer csak a HRV elkezdett alacsony lenni. Ezzel együtt, hiába voltak könnyített, és intenzításban nagyon alacsony edzések, a pihentség helyett mégis fáradtság, és magas pulzus jött edzésen, 1-2 nappal a figyelmeztetően alacsony HRV után. Az EF érték 1.3-1.4 helyett 1.1-re esett vissza, ami erős figyelmeztetés egy azonnali, többnapos pihenőhöz, sok alvással.

Ha úgy érzed, hogy pusztán a megérzések helyett te is inkább komplex módon, tudatosan és tudományosan szeretnél edzeni, keress meg, és dolgozzunk együtt! http://www.ride4life.hu/index.html

1 hozzászólás a(z) “Hogyan tudom meg, ha valami bajom van?” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük