Kategóriák
Edzés

Tippek görgőzéshez

Megjött az első rossz idő, hideg nincs, viszont szakad az eső. Mindenki döntse el, hogy az edzését kint, vagy bent szeretné végrehajtani. Viszont, jöjjön néhány jó tanács arra az esetre, ha úgy döntenél, görgőn csinálod meg a napi penzumot.

1. Ne unatkozz

A görgőzésről általában senkinek nem az jut az eszébe, hogy de szívesen menne még egy órát rajta. Ahhoz, hogy a motivációt, és az érdeklődést fenntartsd, kell valami, ami leköt közben. Lehet ez Zwift, TrainerRoad, vagy Sufferfest, ha csak a specifikus alkalmazásokat vesszük figyelembe. De ne higyje senki, hogy a digitális görgőkön túl nincs élet! Ugyanilyen motiváló tud lenni egy jól összeválogatott zenelista, a kervenc versenyed visszajátszása, egy sorozat. Sőt, sokan olvasni is tudnak közben, úgyhogy ha választanod kéne a tanulás és az edzés közütt, akkor sem kell kétségbe esni.

2. Igyál elég folyadékot

A görgőzésnél, mivel zárt térben vagy, nem igazán van menetszél, legfeljebb egy ventillátor, a szervezeted fokozott izadással reagál. Ezzel próbálja meg hűteni magát, ilyenkor pedig ipari mennyiségű folyadékot lehet kiizzadni. Tanácsos legalább egy litert meginni óránként, de van, hogy 2 kulacs is lemehet. Emellett figyelni kell arra, hogy az izzadással ásványi anyagok is távoznak a szervezetből, szóval ha épp nincs otthon isotóniás italod, akkor a kulacsba mehet egy csipet só is. Ha közben szénhidrátot is magadhoz szeretnél venni, akkor lehet csalni, és inni 1 vagy 2 dobozos üdítőt óránként. Ebben 20-30 gramm szénhidrát van, ami segíthet, hogy végig el legyél látva energiával. Persze ez nem a legegészségesebb megoldás, viszont jól tud esni egy kis csalás néha.

3. Legyen nálad törölköző

Ez amolyan alapszabály. Nem csak magad miatt, de jó ha a bringán sem áll közben folyamatosan az izzadtság, mert a sós veríték kikezdheti az alkatrészeket.

4. Ne vidd túlzásba

A görgőzés közben megemelkedik a testhőd, ami egy idő után akár káros is lehet. Nem kell a 4-5 órás alapozást görgőn végigcsinálni. Azt szoktuk mondani, hogy a kinti edzés 70-75%-át érdemes időben bent teljesíteni, de két és fél óránál így sem szoktunk többet szinte soha. Ha mégis olyan alkat vagy, aki ennél többet szeretne, akkor készülj fel előre, és hűtsd be a szobát 16-17 fokra, így a hőemelkedést késleltetheted. A másik megoldás, hogy 2 óra után vegyél egy gyors hűsítő zuhanyt, és úgy folytasd.

5. Ha gps-es órával mérnél…

Akkor lehetőleg kapcsold ki a gps vételt, különben jönnek az ilyen vicces logok:

6. Kíméld a kerékpárt

A görgő típusától függően fogatod be a kerékpár tengelyét. Viszint arra ügyelj, hogy a legtöbb görgő mereven tartja a bringát, szóval ha kiállva tekersz, vagy sprintelni próbálsz rajta, akkor olyan erőhatásoknak tehetek ki a vázat, amire eredetileg nem tervezték, és ez idővel töréshez vezethet. Igazából, meg amúgy se nagyon kéne görgőn sprintelni. Annak a technikáját kint kéne jól elsajátítani.

+1 Az edzés végeztével is folytasd az ivást

Az egyik legjobb megoldást, ha a végén ráállsz a mérlegre, ha kevesebb vagy mint az edzés előtt, akkor még mindig mínuszban vagy folyadékkal. Ha befejezted a tekerést, ugyanúgy igyál utána is legalább még 1-2 kulaccsal. A sópótlásról itt se feledkezz meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük