Kategóriák
Egyéb kategória

Heti content ajánló #1

Régen nem volt tartalom a blogon több okból, egyrészt, a munka, másrészt, a munka miatt is… De ettől függetlenül a tartalmakat fogyasztani kell, mert aki lemarad kimarad, úgyhogy ha már én belevetem magamat, akkor ezt miért ne oszthatnám meg veletek is?

Tour de Hongrie

Reméljük sokan követtétek az 5 nap izgalmait, és aki csak tehette, kilátogatott a helyszínre. Aki esetleg nem látott még ilyet, annak csináltam 3 videót, hogyan is néz ki ez a valóságban. Miért éri meg felmenni a Mátrába, hogy utána lásd elmenni a sort nettó kétszer fél percig? Nem tudom, de tök jó hangulata van. Illetve egy lassított felvétel Budapestről, milyen amikor ráfordultak a sprintbefutóra.

Találtam egy igazán kiváló youtube csatornát, ahol kiemelten foglalkoznak a magyar körversennyel, és két videó is született az ügyben. Az egyik a kifejezetten a kanyarokkal foglalkozik, a másik hosszasan taglalja a sprintbefutós szakaszokat, azok történéseit, taktikáit, kimenetelüket. Őszintén meglepett, hogy valaki ilyen minőségben foglalkozott a témával, javarészt olyan feltörekvő sprinterek vannak benne, akik a jövőben még sok érmet hozhatnak.

Valter Ati, és az a bizonyos rózsaszín

Attila Valter Becomes First Hungarian to Wear Pink Jersey in Giro d'Italia

Egyrészt engem is, mint minden sport és kerékpárt szerető embert, eszméletlen büszkeséggel töltött el, hogy ilyen sikert ért el ezekben a napokban. Nade, érdemes 1-2 dolgot ezzel kapcsolatban megemlíteni, egyrészt az egyik interjúja a tavalyi Giro után.

A másik, ami számomra, sportszakmai szempontból nagyon szimpatikus volt, azok az interjúk, ahol gyönyörű angolsággal, nagyon jól összeszedett gondolatokkal, remek válaszokat adott. Egy igazi okos sportember, akire szívből lehetünk büszkék így is, úgy is. Ennél többet most nem gondolnék megosztani a témában, a napokban úgyis mindenki ezzel foglalkozott, valószínüleg láttatok már mindent, ami csak érdekes lehet.

Plusz egy érdekes, új interjú:

https://www.nemzetisport.hu/kerekpar/giro-szurrealis-ami-tortenik-valter-attila-2827219

Hogyan került le a Maglia Rosa?

Egyrészt gyönyörű napok voltak, másrészt, a sport két legnagyobb tehetsége is ott van a versenyben mellette, és mind 25 év alattiak, ha már csak a trikók színét nézzük a verseny szempontjából. Emiatt talán nem volt meglepő, hogy lekerül, csak az volt a kérdés, hogy mikor. Szívünkben mind abban reménykedtünk, hogy a pihenőnapig sikerül megőrizni, de egy Tour győztes, és egy többszörös világbajnok mellett nincs könnyű dolga Atinak, valljuk be őszintén.

Nagyjából ez történt a szakaszon, de mi is van mögötte?

https://cyclingtips.com/2021/05/power-analysis-egan-bernals-strava-and-power-file-from-his-stage-9-victory/

A cycling tips-en megjelent egy igazán kiváló cikk arról, hogy mi kellett Bernal győzelméhez. Egyrészt, nagytányér a 10-en százalékon, másrészt milyen wattok…

foto: Chris Auld, a kép innen: https://www.cyclist.co.uk/in-depth/9624/gallery-bernal-puts-stamp-on-giro-ditalia-with-summit-finish-win

 Akit érdekel a cikk olvassa el, megéri, de a lényeg, hogy az utolsó kilométerre, 3 percre sikerült átlagolnia 441 wattot (7.5w/kg). Ha ezt az értéket kijelölöm WKO-ban, akkor a következő látszik:

Gyakorlatilag sikerült egy word class 3 perces watt/kilogrammot tekernie, mindezt a 9. szakasz végén, soknapi “edzés” után, egy fárasztó, nap végén, 3400 méter szint után.

Másik cikk ugyanerről:

https://www.cyclingweekly.com/news/egan-bernal-shares-impressive-giro-ditalia-2021-stage-winning-ride-on-strava

Egyebek

Illetve a nemzeti sportosok csináltak egy egészen jó videót a kerékpározásról, és a körversenyekről. Hiánypótló gyorstalpaló, érdemes megnézni, vagy ha valamelyik ismerősöd nem értené, mi a jó ebben a sportban, átküldeni ezt, hogy mennyi mélysége, és szépsége is van:

A végére pedig egy másik, kicsit tudományosabb videó arról, hogy mennyiben befolyásolja a genetika a sportteljesítményt, és mi kell ahhoz, hogy profik lehessünk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük